Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

O co chodzi w tej stronie?

Możesz tutaj zobaczyć zestawienie różnych jedzeń dla kotów. Każde jedzenie ma podane ile procent kalorii zawartych w nim pochodzi z węglowodanów, białka oraz tłuszczy, jaka jest jego wilgotność oraz wartość energetyczna wyliczona z danych analizy składu podanych przez produenta. Na podstawie tych informacji wyliczamy ocenę (im wyższa/im więcej gwiazdek tym lepsze jedzenie). Ostatnim elementem tabeli jest najniższa cena za kilogram danego jedzenia znaleziona w przeszukiwanych sklepach online z jedzeniem dla kotów.

Po kliknięciu na rząd tabeli z wybranym jedzeniem pokazuje się panel zawierający dodatkowe informacje. Zawiera on dokładne oferty na dane jedzenie ze sprawdzanych przez nas sklepów internetowych wraz z bezpośrednimi linkami do danej oferty. Poniżej pokazane są różne dodatkowe informacje takie jak skład, dodatki dietetyczne oraz dodatkowe wskaźniki, jeśli zostały podane przez producenta.

Skąd pochodzą informacje?

Prezentowane dane pochodzą ze stron internetowych monitorowanych sklepów online z jedzeniem dla kotów. W przyszłości planujemy pozyskiwać informacje o jedzeniu bezpośrednio od producenta.

Jak jest obliczana ocena jedzenia?

Proces oceniania jedzenia jest wielostopniowy. Opiera się on w tym momencie w pełni na analitycznej analizie składu jedzenia oraz przyjętych przez nas współczynnikach. W przyszłości metoda obliczania oceny może ulec zmianie.

Każde jedzenie ma podaną przez producenta tabelę składu, w której znajdują się informacje o składzie analitycznym (białka, tłuszcze, włókna, popiół i wilgotność). Jeśli jedzenie ma wilgotność mniejszą niż 14% to producent może pominąć informację o wilgotności. (Źródło: "Prawo Unii Europejskiej wymaga podania procentowej zawartości w produkcie: białka surowego, tłuszczu surowego, związków mineralnych (czyli popiołu surowego), włókna surowego i wilgotności, jeżeli wynosi ona ponad 14%"). W naszym systemie, w sytuacji gdy jedzenie nie ma podanej wilgotności, przyjęliśmy jej wartość jako 13%.

W tabeli składu brakuje informacji o zawartości węglowodanów. cały skład powinien sumować się do 100% więc jeśli zsumujemy dostepne informacje i odejmiemy je od 100% to dostaniemy procent węglowodanów.

$$P_{węglowodany} = 100 - (P_{białka} + P_{tłuszcze} + P_{włókna} + P_{popiół} + P_{wilgotność})$$

Gdy mamy już informacje o składzie, możemy przejść do obliczenia wartości energetycznej (ile kcal ma 100 g danego jedzenia). Stosowane są dwie metody obliczania tej wartości:

  1. Współczynniki Atwatera
  2. Równania przewidujące "Predictive equations"

Metoda Atwatera jest starsza, prostsza i wystarczająco dokładna dla mokrego jedzenia jednak wprowadza duże niedokładności dla jedzenia suchego. Polega ona na przemnożeniu procentowej zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów (w formie suchej, usuwając z nich wodę) przez odpowiednie współczynniki.

Metoda równań jest nowsza i bierze pod uwagę także zmiany trawienia wynikające z zawartości włókien w jedzeniu. Wymaga ona jednak więcej przeliczeń. Zamiast je opisywać zamieszczamy poniżej tabelę podaną w najnowszych wytycznych FEDIAF (październik 2021, strona 50).

Predictive Equations

W naszych obliczeniach wykorzystujemy metodę równań. Na jej podstawie możemy wyliczyć całkowitą energię metaboliczną.

Do przeprowadzenia oceny jedzenia potrzebne jest określenie procenta energii pozyskiwanej z białka, tłuszczu i węglowodanów. Niestety metoda równań nie pozwala matematycznie na rozdzielenie od siebie energii pozyskanej z białka, tłuszczu i węglowodanów od energii pozyskanej z trawienia włókien. Do obliczenia procenta energii wykorzystujemy więc równania zawierające w sobie drobny przyczynek od włókien, który może w drobny sposób wpływać na ostateczną ocenę. Dokładne równania są następujące $$ {wsp}_{trawienia} = 87.9 - 0.88 \cdot P_{włókna} $$ $$ E_{białka} = 5.7 \cdot P_{białka} \cdot {wsp}_{trawienia} / 100 - 0.77 \cdot P_{białka} $$ $$ E_{tłuszcze} = 9.4 \cdot P_{tłuszcze} \cdot {wsp}_{trawienia} / 100 $$ $$ E_{węglowodany} = 4.1 \cdot P_{węglowodany} \cdot {wsp}_{trawienia} / 100 $$ $$ E_{włókna} = 4.1 \cdot P_{włókna} \cdot {wsp}_{trawienia} / 100 $$

Przy ocenie jedzenia określamy jaki zakres procentu energii pochodzącej z danego składnika jest idealny, jakie są wartości graniczne oraz wagę punktową dla każdego składnika. Gdy składnik jest w idealnym zakresie dostaje maksymalną liczbę punktów (i jest oznaczony kolorem zielonym w tabeli). Jeśli jest w zakresie pomiędzy idealnym a wartością graniczną to uzyskuje coraz mniej punktów im dalej jest od wartości idealnej (spadek liniowy, oznaczenie w tabeli kolorem żółtym). Jeśli przekroczy wartość graniczną to uzyskuje zero punktów (w tabeli kolor czerwony). Wartości idealne, graniczne oraz wagi ustaliliśmy zgodnie z informacjami dostępnymi na stronie catinfo.org oraz zgodnie z naszym "chłopskim rozumem".

Składnik Waga (max punktów) Wartości idealne Wartości graniczne
Min Max Min Max
Węglowodany 5 1 2 1 15
Białka 3 40 55 30 70
Tłuszcze 2 22 35 20 50
Wilgotność 1 70 75 63 85

Jakie są pomysły na przyszłość?